Història de Can Cateura:

Can Cateura és una masia amb un ric passat, representant autèntic de l’arquitectura catalana amb voltes en planta baixa. Aquesta construcció va ser un lloc central per a la vida quotidiana i les activitats agrícoles de la família que hi residia.

L’entrada molt espaiosa servia per passar amb el carro i el bestiar, on a mà dreta s’hi trobaven les diferents dependències: les corts del bestiar i el celler.

A mà esquerra, s’hi trobava la cuina o l’estada, on encara es conserva la pica de pedra i una gran llar de foc amb un forn per coure pa.

A la cuina és on feia més vida, a part dels menjars, s’hi pastava i coïa el pa entre olles, paelles i cassoles.
A l’hivern quan el dia era curt i feia fred es reunia la família de la masia per cosir i fer-la petar.

A dalt, a la sala gran, era on s’hi rebia la família en dates assenyalades com naixements, casaments o festes majors.

El paisatge del voltant, el formaven els camps i les vinyes; En temps de verema, entraven el vi al cup (on actualment hi ha un vidre on deixa veure alguns dels estris que s’utilitzaven), l’aixafaven amb els peus i per un tub el pouaven per extreure el vi, que després n’omplirien les botes i les portarien cap al celler.

La família tenia dos fonts d’ingressos principals, una era el conreu de cereals i llegums, doncs era a l’estiu quan les colles (veïns del voltant) ajudaven en la feina del batre, batien el blat, l’ordi, la civada…, i un mes després d’haver-lo segat, les forques, corrons o trills eren imprescindibles per fer la feina bé i de pressa.

D’altra banda, la ramaderia ovina, va ser part important de la masia. Tot va començar quan l’avi Rosendo (El tenim fotografiat en dos marcs pujant l’escala), va comprar unes quantes ovelles i cabres i els hi va construir un corral amb l’ajuda del pare Josep, i les vinyes de la família van passar a ser conreu de cereals i farratges.
Les feia pasturar i recol•lectava menjar per l’hivern, van pasturar molts anys fins que el pare es va jubilar.

Les habitacions de Can Cateura porten noms que recorden aquest passat ric i divers, preservant la memòria de les activitats i la vida quotidiana que van tenir lloc en aquesta masia única.

Back to top arrow